Окръжният съд в Пазарджик поднови заседанията си по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на терористичната организация Ислямска държава след двумесечно прекъсване. Причината за него бе заболяване на съдията по делото. В днешното съдебно заседание трябваше да бъдат разпитани петима свидетели, но се явиха трима – едно поемно лице и двама свидетели, призовани от прокуратурата.

Поемното лице е присъствало на обиск и изземване на няколко адреса в Пловдив. На единия от тях, където живее обвиняемия по делото Александър Иванов е открита бойна пушка „Манлихер” и патрони, за които поемното лице потвърди, че са намерени в шкаф в една от стаите. По време на разпита на втория свидетел бяха констатирани множество противоречия с показанията му дадени в досъдебната фаза на процеса.

След прочитането им свидетелят се отказа от тях. Предявени му бяха снимки, на които се виждат знамена със символите на ИДИЛ и присъстват част от обвиняемите по делото. Свидетелят ги разпозна, но определи знамето като „покривка”, впоследствие заяви, че не е давал показанията, които са записани в досъдебната фаза и са подписани от него с полагане на пръстов отпечатък, тъй като свидетелят е неграмотен.

Третият от призованите в днешното съдебно заседание свидетели се възползва от правото си да не дава показания, тъй като е брат на един от обвиняемите. След края на разпитите, адвокатите на 14-те обвинени за разпространение идеите на ИДИЛ и пропаганда на война поискаха налагане на по-лека мярка за неотклонение първоначално на девет от тях, а впоследствие потвърдиха искането си само за осем от 12-те, които са в ареста. Сред аргументите на адвокатите се очертаха два основни – здравословно състояние и семейно положение.

Държавното обвинение в лицето на прокурор Недялка Попова посочи, че няма основание за замяна на мярката "задържане под стража" с по-лека, тъй като няма промяна в обстоятелствата, а също има опасност те да се укрият или извършат ново престъпление. В подкрепа на тезата си тя посочи приетите от съда документи за изземване на четири мобилни телефона от подсъдимите, по време на претърсване в затвора.

Телефоните са открити под дюшеците на леглата им. "Данните от тях показват, че обвиняемите дори в затвора не са спрели да посещават сайтове с ислямистко съдържание", посочи Попова. По отношение здравословното им състояние, тя каза, че при най-малки оплаквания от страна на подсъдимите се предприемат необходимите мерки за тяхното лечение.

От 14-те подсъдими по делото само двама са извън ареста заради влошено здраве. Окръжният съд в Пазарджик уважи искането на седем от обвиняемите по делото за разпространение идеите на терористичната организация "Ислямска държава" за по-лека мярка за неотклонение. Съдът се произнесе с определение по искането на 8 от подсъдимите за изменение на наложените им мерки за неотклонение като не уважи искането само на Ахмед Муса Ахмед, който остава в ареста.

За останалите седем подсъдими - Александър Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак и Ненко Щерев съдът постанови мярка за неотклонение „домашен арест“. Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Съдът насрочи и следващо заседание по делото за 28 юли четвъртък от 9.00 часа, когато предстоят разпити на още петима свидетели.

TrafficNews.bg