Ключово доказателство по делото за касирането на изборите в Пловдив се оказва справка, която на практика не се знае от кой ще бъде изработена. Това стана ясно от първото заседание на Административния съд, което продължи повече от час и половина.

Славчо Атанасов, който иска касирането на вота, не се яви в залата, а бе представляван от бившия депутат от РЗС адвокат Емил Василев. Той стана известен с това, че по негова жалба изборите в Турция през 2012 година бяха касирани.

В съда бяха още представителите на ОИК Деница Чингарова и Тодор Тодоров, както и адвокат Емилия Петрова, която представляваше Иван Тотев.

След близо 1 час пледоария, реплики и дуплики по въпроса за доказателствата по делото, съдия Стоил Ботев взе решение да приеме само част от исканията на Патриотичния фронт. Той допусна на следващото заседание да се разпита един от свидетелите за нарушения в изборния ден, както и да се изгледа и репортаж за членове на секционни комисии, които отваряли чували в ОИК. Най-странното от всички доказателства обаче ще е списък с надписаните лица в изборните секции.

Според адвокат Василев близо 1150 души са били надписани във всичките секции в изборните списъци, а преди това те са можели да гласуват в секцията, в която се водят по списък на ГРАО.

Оказа се обаче, че няма кой да направи справка дали въпросните хора са гласували два пъти. От ГРАО, ОИК и ЦИК не правят подобни справки, а съдът няма физическото време да провери всичките 474 секции за двойно гласуване, тъй като трябва за 1 седмица той да излезе с решение. Все пак съдия Ботев позволи на ищците да направят проверката, ако успеят да го сторят до следващото заседание в четвъртък.

Съдът обаче прецени, че няма да се отварят чували, за да се преглеждат невалидните бюлетини, които според хората на Славчо Атанасов са редовни и пуснати за него. Те са близо 2300, а разликата между него и Иван Тотев на балотажа е 1400 гласа.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg