Националната агенция за приходите (НАП) няма да плати рекордната глоба от 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена след големия теч на лични данни от 15 юли 2019 г. Това стана, след като Административният съд София-град отмени решението на Софийския районен съд от есента на миналата година и прекрати делото поради изтекла давност.

Хакерската атака срещу НАП стана през юли 2019 г. Тогава данните на близо пет милиона граждани станаха обществено достояние. НАП поиска от съда да прекрати делото заради изтеклата абсолютна давност. От агенцията се позоваха на тълкувателното постановление на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и на Втора колегия на Върховния административен съд.

Мотивите на съда са изтичане на абсолютна погасителна давност, която в случая е четири години и половина. Съдът намира, че обжалваното решение, с което е потвърдено наказателното постановление, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Вместо него, трябва да бъде постановено друго, с което да се отмени наказателното постановление и прекрати административнонаказателното производство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.