Сиренето с над 60% съдържание на вода само в опаковка. Това предвижда наредба, приета от Министерския съвет, която трябва да влезе в сила от есента. Ниските цени са показател за високо наличие на вода, обясниха експерти. Продуктите ще трябва да са на отделна витрина и етикетирани с точния процент на водно съдържание. Нововъведението предизвика обаче спорове в бранша. Чуха се и обвинения в лобизъм.

Цените не биха могли да бъдат сериозен ориентир за качеството на прокутите, които купуваме от супермаркетите, заяви в ефира на Nova, Богомил Николов от Асоциацията на активните потребители в България.

„Ако кажем на хората, че има правила да следваме за купуване на продукти – можем да ги объркаме. Външните белези на продукта може да ни ориентират, но могат и да ни объркат”, допълни  той.

 „Точно най-евтиният екземпляр нови белези на „ментето“. Това не е разпознаваемо за всеки един човек, не можем да разчитаме на сетивата си винаги. Ако обаче цената е много ниска, едва ли говорим за традиционна технология на производство на сирене. Ако цената е под 5-6лв. , то сиренето ни е менте. Лошото е , че не можем да кажем обратното – високата цена не винаги е гарант за качество. Много рядко високата цена крие продукт менте“, допълва Николов. 

С новата наредба, която ще премахне от витрините продукти с високо съдържание на вода е добро решение – смята още той.

„Дълго време се борихме с палмовото масло. Много бързо реагира Министерството този път. Илюзия е , че за срещу 5лв. вие купувате сирени –вие купувате много скъпа вода или много скъпа палмова мазнина“, коментира Николов.

Той заяви още, че няма да се промени пазара за потребителите, т.е. няма да има поскъпване, а по-скоро вече няма да плащаме за нещо, което е с „надута цена“. За него важно е да има висок надзор и при ресторанти, и блок маси, където лошите продукти могат да бъдат пласирани.