С близо 20% са намалели нивата на пътния травматизъм в България през последните 10 години. Това стана ясно по време на Шестата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“. Разработена е Стратегията за безопасност на движението на България за периода 2021 – 2030 г. Документът анализира постигнатите резултати през предходното десетилетие и поставя амбициозни цели за следващото.

Като пример участниците в конференцията са посочили, че в началото на 90-те години, когато по пътищата ни е имало в пъти по-малко автомобили, жертвите са надхвърляли 1500 на година. През годините сме намалили тази цифра близо два пъти, но това продължава да е крайно недостатъчно.

„Ключовата тема е устойчивост. Устойчивост на мерките, решенията и политиките, които провеждаме“, заяви заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева. Предвижда се Стратегията да има тригодишни планове за изпълнение, които да се актуализират ежегодно - за да има постоянен мониторинг на резултатите и да се взимат всички допълнителни мерки, където това е нужно. Експертите се надяват това да е платформа за обединяване на усилията на всички, които искат да допринесат за повишаване на безопасността на движението у нас.