Трети ден бизнесът ще отвърне на удара, излизайки на пореден протест. Както TrafficNews съобщи в 16:00 часа в трите най-големи града в България – Пловдив, Варна и София ще изразят недоволството си от плана за справяне с коронавирусната инфекция. Освен това от бранша ще настояват и за регулиране цената на тока.

В Пловдив собственици на заведения и техният персонал ще се съберат пред Баня Старинна и в 16:00 часа ще блокират движението.

TrafficNews научи, че двете сдружения на ресторантьорите са получили официална покана ор РЗИ – София за среща. На нея ще бъдат излъчени представители от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, които да проведат разговори със здравните власти.

Те изпратиха и позиция относно поканата: 

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своята благодарност към директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев за отправената покана да обсъди заедно с представители на българския бизнес „Спазването на противоепидемични мерки въведени със заповеди на министъра на здравеопазването на територията на гр. София и страната“. Смятаме, че това е правилен подход към намирането на възможно най-добрите решения за всички. 

Убедени сме, че за да се обсъждат на срещата и мерките „за страната“ на нея трябва да бъде и министърът на здравеопазването. Така организирана, оставаме с впечатлението, че става дума основно за София, но когато се работи на регионален принцип, това изключва получаването на подкрепа за бизнеса. 

Не приемаме никакво затваряне, но и при ограничаване трябва да ни компенсират.

За да бъде напълно продуктивна срещата и на масата да се поставят всички проблеми и гледни точки, задължително трябва да бъдат поканени министрите на туризма, финансите, икономиката и труда и социалната политика. Или техни представители, оторизирани да взимат решения. 

Тяхното присъствие е наложително, за да стартират разговори за създаването на социално-икономически мерки. Въпреки че беше обявено, че са предвидени средства за такива, но те не могат да бъдат използвани преди да се актуализира бюджетът, до момента не е започнала работа, или поне ние не сме уведомени и не участваме, по създаването на програми за подкрепа на засегнатите бизнеси. Така, дори актуализацията да бъде приета от Народното събрание, ще отнеме поне месец преди да се стигне до изработването на конкретни механизми за компенсации на бизнеса и подкрепа за служителите. Според нас представители на държавата и частния сектор отдавна трябваше да са стартирали работа по разработването на тези програми и не бива да се губи повече ценно време. Защото в противен случай можем да изпаднем в ситуация, в която има средства, но да няма механизъм за тяхното използване по предназначение. 

Вярваме, че ще се съобразите с това наше предложение, което смятаме за изключително разумно, и въпросните министри или техни представители ще бъдат поканени и ще присъстват на срещата."

Междувременно протестите ще продължат до неделя. Всеки ден в 16:00 часа представители на бранша ще блокира движението на Чифте баня.

Протестите в Пловдив продължават: Три дни блокират кръстовището на Чифте баняГрадските автобуси променят маршрутите си заради блокадата на ресторантьори и работещи в заведения

Ресторантьори в Пловдив на протест: 40% от заведенията вече фалирахаБраншовици затвориха възловово кръстовище в града, не искат ново затваряне