Читалището в Чирпан, което влезе в новинарския поток заради скандалния си цвят и още по-скандалния си ремонт, вече е с нова визия. Потресаващият розов цвят на фасадата вече го няма, а то е боядисано в приятен шоколадов цвят.

 

Читалището се ремонтира по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Възложител е читалищното настоятелство, оглавявано от Кольо Петров, а фирмата, спечелила изпълението на проекта на стойност 380 000 лева е софийската  „Бул Кан проект”. Строителството започва през есента на 2018  година. Същата фирма бе замесена в скандала   с кмета на Костенец, който бе арестуван след като предложи подкуп на общински съветник, за да гласува за общинска поръчка да бъде дадена на „Бул Кан проект”. На 17 юни кметът Радостин Радев и собственикът на дружеството Ивайло Пашов бяха задържани и се сдобиха с обвинения. 

Потресаващият цвят бе най- малкият проблем на сградата.  Имаше сериозни отклонения в проекта , както и в качеството на извършените строителни дейности. 

 

Въпреки, че новата управа на града се закани да прекрати договора на "Бул Кан проект" , фирмата макар и с голямо закъснение е довършила ремонта и извършените дейности са актувани. Другият вариант е бил договорът с фирмата да бъде прекратен, а настоятелството да влезе в безкрайни съдебни дела. Според запознати сградата е приета с много резерви. 

Читалището, което се провеждат театрални постановки, концерти, фестивали, тържества на различните училища, има музикална школа и библиотека, е затворено вече трета година. Сега предстои вътрешен ремонт на сградата, но за него е необходимо отделно финансиране. 

По европроект! Скандална фирма превърна 150-годишното читалище на Чирпан във фламингоПиана, дарени от будни чирпанлии, са зарязани под купища хоросан и вар