Над 50 родители на деца от 5 "а" и 5 "б" клас се събраха в двора на Математическата гимназия в Пловдив и положиха подпис в жалба, която ще депозират в Министерството на образованието. Причината е вратичка в закона, която позволява в началото на учебната година да бъдат записвани ученици, които не са издържали изпитите за школото.

Според Закона в една паралелка могат да бъдат записани допълнително още 10% от капацитета на самия клас. В случая родителите не се противопоставят на това решение на МОН, а на решението кои деца да бъдат записани. Според хората трите нови деца са с много по-малък бал от тези, на които замалко не им е стигнал балът, за да бъдат приети.

Родителите допълват още, че новодошлите ученици са деца на влиятелни хора от града под тепетата, а и не само в Пловдив - прокурори и адвокати, и техният прием е преференциален и нечестен.

Трите деца са били приети в Математическата гимназия в Пазарджик. Седмица след първия звънец техните документи са били изтеглени и депозирани в МГ Пловдив. Родителите разказаха, че са водели разговори с директорката на учебното заведение, която е разказала пред тях, че приемът не се е извършил от нея, а решението идва от Регионалния инспекторат.

"Не е честно спрямо деца, на които за 1 или 2 точки не им е стигнал балът", категорични са протестиращите.