Нов протест срещу ограничителните мерки заради коронавируса подготвят ресторантьорите в страната. Те ще се съберат във Варна на 31 август. От сдруженията на заведенията се обявяват и против предложените от доц. Ангел Кунчев нови мерки.
 
Ето и позицията на сдружението:
 
"Едни от най-мрачните, позорни и ужасяващи страници на човешката история са резултат от дискриминация и погазване на човешките права. Отзвукът е мъчителен, дълъг, а вероятно и никога не отшумява напълно.
 
Втора година животът на близо половин милион души, работещи и разчитащи за препитанието си на нашия сектор се превръща в залог на една здравна криза с жестоки икономически последици. В бизнеса несигурността и липсата на план излизат скъпо и горчиво. След поредните тревожни новини и липсата на какъвто и да било задоволителен спасителен изход за нас, не ни остава друго освен да се мобилизираме и да изразим своето недоволство с цялата непримиримост и категоричност, които законът ни позволява докато не ни бъде предложена задоволителна стратегия, която да ни спаси и съхрани. Защото нашият бизнес е като организъм, а организъм, който изразходва два или три пъти повече енергия отколкото получава няма как да оцелее. Колеги, призоваваме ви да използваме най-ценното оръжие, което имаме, а именно нашата многочисленост, и да защитим правото си на труд, което скоро за пореден път ще бъде прегазено."

Според Ричард Алибегов това е отново частичен локдаун. Той посочи, че се предлага хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, коментира той пред журналисти.
 
Алибегов отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората. "Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не", посочи Алибегов.

Ще протестираме, ако се наложи, заяви пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията. Този път целият туризъм е обединен, и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново, допълни той.