Общо 180 000 българи са гласували зад граница и това е рекорд, съобщи за bTV говорителят на ЦИК Димитър Димитров, като уточни, че предходното най-високо число е било 153 000.

8000 са недействителните гласове, тоест 172 хиляди души са подали действителен глас. Интересна е статистиката по отделни страни:

Най-много има в Германия - 33 000 и Великобритания – 32 000. Тук е интересното сравнение – във Великобритания имаме само 35 секции, колкото имаме и в Турция, където гласувалите са с 10 000 по-малко, т.е. само 22 000.

Причините за изоставането на някои комисии в страната могат да бъдат локални и те най-вероятно са такива, въпрос на организация е, добави говорителят на ЦИК.

"Със сигурност в Монтана няма повече протоколи, отколкото в Добрич, но в Добрич са предадени 97-98 процента от протоколите, разстоянията в Добрич не са по-малки.

Просто някои районни и секционни комисии работят по-стегнато и приключват по-рано. Имаме 100-процентови резултати от Габрово, Добрич, Кюстендил, Сливен, 95% са Перник, Шумен и т.н."

Димитров беше категоричен, че ще се справят навреме в законовия срок. Сега имам 100% сигурност, че ще бъдем в състояние тази вечер и вероятно утре през деня и малко по-късно през нощта да приемем всички протоколи, което означава, че четвъртък, така казва Изборният кодекс, трябва да произведем резултат в смисъл на разпределение на мандатите.