Разработва се национален регистър, в който да влизат всички случаи на домашно насилие.

"На дневен ред е дискусия относно специализираните услуги за лица, пострадали от домашно насилие. Разработва се национален регистър с база данни, които може да бъдат ползвана от институциите при преценка и борба с подобни проявления".

Това заяви заместник-правосъдният министър Георги Николов по време на кръгла маса, посветена на насилието над жени в изпълнение на инициативата "Жена за жените".

По думите му работата по темата е особено засилена в последната година.

"Цялостната дейност по превенцията и защитата от домашно насилие е възложена на национален съвет, който е пряко подчинен на МС, именно с цел координация на всички дейности с негативно проявление в нашето общество", посочи Николов.

В Министерство на правосъдието е разработен национален координационен механизъм, в който се разписани конкретни ангажименти и начини на взаимодействие между отговорните институции и доставчици на специализирани услуги, които осъществяват превенция и защита от домашно насилие. Тече и дискусия за специализирани програми за преодоляване на агресията и справянето с гнева на извършителите, пише БНТ.