Петър Тодоров не е от „калинките“. С тези думи Бойко Рашков описа новият главен секретар на МВР, който министерството представи днес. Началникът на пловдивската полиция бе назначен с указ на президента на 5 август.

„Дълго време министерството бе без главен секретар. Не  лесно да се назначава главен секретар, това е изключително важна длъжност. Вярно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност. Направихме доста внимателен подбор и ни трябваше време, за да вземем това решение. Тази длъжност може да бъде заета от достоен човек с достатъчно дълъг професионален опит и на когото може да се разчита, че когато български граждани упражняват правото си на протест, няма да стои безучастно , когато млади хора биват пребивани“, заяви Рашков.

„Няма да има провокатори в редиците на протестиращите, които да са били очевидно известни на ръководните органи в МВР. Главен секретар трябва да бъде човек с опит, който няма да наблюдава безучастно множеството нарушения на закона при използване на СРС, към периода на протестите“, допълни служебният министър на вътрешните работи.

„И всичко това с цел да се постави знак на равенство между упражняване на право на протест с дейността, която е класифицирана в НК под заглавие „Измяна“… Това, което се случи миналата година е полъх от 1947 година, а не нещо друго. Прокуратурата, която един определен народен представител на партия води е озаглавена с „Измяна“. Когато гражданите протестират на площада, това не е организирана престъпна група. Подобно нещо няма – такъв пример имаме само от Прокуратурата водена от Иван Гешев“, коментира Рашков и добави, че затова МВР има нужда от доверено лице с опит.

„На нас ни трябва главен секретар, който няма да допусне да бъде обслужващ персонал на прокуратурата. Петър Тодоров е човек с дългогодишен опит и не е от „калинките “, заяви Бойко Рашков.

Официално: Петър Тодоров e главният секретар на МВРТой бе временно преназначен за директор на дирекцията в Пловдив

Припомняме, че Петър Тодоров е с дългогодишен професионален стаж в системата на МВР, като последователно е заемал различни изпълнителски и ръководни позиции в ОДМВР - Пловдив. Завършил е висшето си образование във ВНВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. От октомври 1989 г. започва едногодишен оперативен курс в Академията на МВР, където се обучава и през следващите две години. От септември 1992 г. започва работа като разузнавач към „Магистрална полиция“. През 1998 става началник на група в сектор „Криминална полиция“ в Трето РУ - Пловдив, а от 2003 г. ръководи сектор „Престъпления по пътищата“ в пловдивската дирекция на МВР. От октомври 2005 г. е началник на Първо РУ – Пловдив и е на този пост до назначаването му за заместник-директор на ОДМВР - Пловдив на 20.05.2021 г. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 25.06.2021 г. е временно преназначен за директор на дирекцията.