Президентът Румен Радев призова за по-внимателни оценки към работата на българските пожарникари, които се борят с огнената стихия в Република Северна Македония. Вчера във фейсбук профила си лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов критикува служебното правителство за решението да изпрати помощ за гасене на пожарите в Северна Македония:

"Овладени са всички пожари на територията на страната. Най-голямата заплаха, към момента, е от територията на Република Северна Македония, където фронтът вече подхожда, на пожара, на четири километра от нашата граница. Аз искам да благодаря на всички огнеборци, военни, служители на МВР, горски служители. Те заслужават признание, а не упреци, че са там или упреци към тези, които са ги изпратили. Това е дълг - да помагаме на нашите братя, но не само. Това в момента е предният пост, който координира и се бори със стихията да не дойда и у нас", каза Радев.

Служебният премиер Стефан Янев коментира решението да се изпрати помощ на югозападната ни съседка:

"Съзнателно вече е решено и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в Република Северна Македония, защото нашият анализ сочеше, че  може да тръгне към нашата граница пожара, което е факт. И ако някой се съмнява, нека да пита жителите на Благоевград и съседните села, какъв дим са дишали вчера и какво са усещали".

Вицепремиерът Гълъб Донев съобщи, че правителството обмисля да отпусне целева помощ на семействата на двамата горски служители, които загубиха живота си в огнената стихия край санданското село Петрово: 

"До голяма степен ще бъде компенсирана материалната, чисто финансовата страна от загубата на двамата служители, без да компенсираме емоционалната загуба, която търпят семействата".