Граждани се събраха на пореден протест пред Съдебната палата в София, за да подкрепят Чавдар Георгиев от Шумен, който се бори двете му деца да останат при него в България.

Георгиев e баща на непълнолетни момче и момиче, които са родени докато живеел с жена от Норвегия. Тя, обаче, има проблеми със Закона и е задържана в ареста. Разследвана е за сериозни финансови престъпления.  

Междувременно жената се разделя с бащата, а той заедно с двете си деца, се прибира в България.  Впоследствие майката излиза от ареста и иска да взема момчето и момичето при нея в Норвегия. Двамата родители не успяват да се разберат и стигат до съд. Майката дори завежда дело в Норвегия по Хагската конвенция и обвинява бащата в отвличане на децата.

„Предвид огромните обвинения срещу майката, кой ще гледа тези децата? Приемни семейства? Това ли е най-доброто? Това ли пътят на сърцето и обичта? Или е пътят на поредните деца-касички, за които се получават субсидии?“, коментира един от организаторите на протеста Христо Лафчиев.

Протестиращите са категорични – родителите, а не институциите, трябва да отговарят за израстването и възпитанието на децата.

По-рано през деня протест имаше и в Шумен, който е родният град на бащата, а събралите се граждани настояха за справедливо съдебно решение по казуса.