Поради несъставомерност на деянието Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров срещу Бойко Борисов за разпространяване на фалшива новина относно прилагане на ваксини с изтекъл срок на годност.

Повод за сигнала са били следните изявления на Бойко Борисов пред медии:

„Днес какво направиха – имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – "Пфайзер". До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна.“

По сигнала е била разпоредена незабавна проверка, както и на още един сигнал, като те са приобщени към преписката на СГП.

Изразите на Бойко Борисов, цитирани по-горе, не представляват по
съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК, съобщават от прокуратурата.

 Извода си СГП мотивира с актуална съдебна практика по сходни казуси,

Според цитираната съдебна практика "знакът" за опасност по смисъла на чл.
326, ал. 1 от НК винаги е еднозначен и сочи за ясно дефинирана опасност, трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н.

Поради това СГП е приела, че цитираните изявления, които са били
верни, не са насочени към накърняване на установените в Република България обществен ред и спокойствие и поради това от обективна страна тези изявления не изпълват състава на престъплението по чл. 326, ал. 1 от НК.