Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас. Той показа и 2 карти, едната на Европа, а другата на България. Според експерта в момента сме на граница сме между хаоса и турбулентността.

Ето какво още коментира той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 август 2021 г.

Днес ще започна така. Критикуват ме, че тези сводки са прекалено успокоителни и че трябва да ви посплаша малко. От другата страна, както знаете, е огромният хейтърски рев, че ви плаша. Не е нито едното, нита другото. Старая се да представя обективно ситуацията, а вие да си правите изводите. Най-напред показвам картата на риска за днес и се питаме - каква е ситуацията в страната.

Виждаме следното - още няма червено и виолетово, но жълтото се увеличава. В зелените области нещата са още лятно спокойни, в жълтите - ако човек внимава - пак така. Като се яви червено, там вече ще трябва да се внимава повече. Картата ви показва прехода от спокойното лятно настроение, към една ситуация, където трябва малко да се внимава, в смисъл да се спазват мерки, каквито са останали и чoвек да не се задържа много по места, където има много хора.

Какво ще има да става при нас (както съм ви обещал - прогноза за не повече от 7 дни, хейтърите да излизат с имената си и да дават дългосрочните прогнози, те са вече много интересни).

Най-напред - прогнозната 14 дневна заболеваемост - през другата седмица там ще има много оранжево. Ще ви покажа тая карта в нaчалотота на другата седмица. После - кatтата на риска по плана на Министерството на здравеопазването. Там през другата седмица ще има вече област в жълто - ниво 2 по плана. Тоест, там може да има допълнителни мерки.

Това ни чака.

Сега числата. Днес базовото репродуктивно число е пак над 1.3 - стойността е 1.372. Ден трети. Знаете правилото - над 1.3 часовникът на бомбата цъка. 14 дни така и следва гръм. Виждате, че нещата наистина са така. Трябва да паднем под 1.3, но изгледите не са добри, няма какво да ви лъжа. Това означава разширяване на обхвата на заразата и натоварване на здравната система и болниците.

Днес сме на 500 нови случая. Това е точна на границата между зоната на хаоса и зоната на началния стадий на турбулентността. В тази нова зона, почва да се появява дифузно разпространение и то се мъчи да измести клъстерното. Контролът става доста труден, но все още е възможен.

Индикаторите за смянa na тренда са още под критичните стойности във всички области и за страната. Този за страната е 4.23 пъти под критичната стойност. Това ще рече, че дифузното разпространение още го няма.

С две думи - до края на седмицата обстановката ще е спокойна. Количествените изменения обаче се натрупват и съгласно безмилостния закон на диалектиката (нали сега философите са на почит, та и аз да се присламча) през следващата седмица ще наблюдаваме качествени изменения. Но вие сте подготвени.

Това е обективното положение. Ако сте в зелена зона - наслаждавайте се на спокойствието. Ако сте в жълта зона - пак така, но внимавайте.

Следващата сводка ще е в понеделник. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля