Коклюшът е сериозно заболяване, причинено е от бактерия и се разпространява и от деца, и от възрастни. В началото започва с хрема, температура, лека кашлица,  но после симптоматиката става тежка и ако невръстно дете не е ваксинирано, заболелият може да не е в състояние да си поеме дъх. Това заяви по БТВ проф. Ива Христова, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) по повод вълната от коклюш в пет столични училища и смъртта на две новородени с тази болест.

 Не е случайно, че ваксината е в задължителния имунизационен календар, защото смъртността от коклюш достига 2-4%.

„Най-рискова е групата на новородените – на месец-два, преди да им е поставена първата имунизация", обясни тя и допълни, че двата смъртни случая при новородени в Кюстендил вероятно се дължи на забавено лечение.

Проф. Ива Христова посочи, че предписването на антибиотик в началото потиска развитието на бактериите. „Ако лечението закъснее, изразената симптоматиката вече показва, че тези бактерии са започнали да отделят токсини", поясни тя.

„Относно разпознаването на коклюша – той започва като остро респираторно заболяване с хрема, температура и лека кашлица. Симптоматиката, която е тежка и води до задушаване, се развива в следващите дни и седмици", поясни още проф. Христова.

Според нея ваксинация по време на бременността би  предпазила  и неродените бебета от заболяването. След такава ваксина имунитет срещу коклюш се създава за 21 дни.

Според проф. Христова можем да не достигнем 10 000 случая от това сериозно и опасно заболяване, прогнозирани от проф. Ангел Кунчев, ако малките бъдат ваксинирани.