Тържествената заря-проверка навръх Националния празник започна на площад „Народно събрание“ в София. В нея участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище и знаменен взвод със знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-ти пехотен Търновски полк.

Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие рапорта на командващия тържествената проверка. Той поздрави по отделно ротите на площада, първите две от които са съставени от гвардейци.

Сред официалните лица са председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, негово светейшество патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на духовните настоятелства, депутати, дипломати и представители на местната власт, областни управители.

Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка, предаде „Фокус“. „142 години ни делят от Санстефанският мирен договор и възкресението на България. Днес отново хиляди сме тук пред паметник ана Цар Освободител, чиято армия сложи край на 5- вековното османско иго. Под руските бойни знамена ще се покрият с вечна слава българските опълченци. Ще се сражават войни от много народи. От империята на Александър Втори. Хиляди ще загинат за нашето Освобождение. Много преди това безчет свободни по дух българи хайдути, въстанници, възрожденци, революционери, ще пролеят в неравни битки кръвта си за свободата“, каза още Румен Радев. „Към всички тях, към нашата освободителка Русия е нашата българска признателност. Тя не е подвластна на никаква политическа конюнктура, но е повод за достойноството ни като народ, който осъзнава цената на свободата и почита и своите, и чуждите герои, положили кости за нашата свобода.

Възродената България оцеля в няколко войни, надживя национални катастрофи, изгради своя икономика, армия, наука, дари света с талантите си и доказа своята жизненост, като държава. Някои поколения имаха жестоката участ да бранят Родината с оръжие, други съзидаваха Отечеството. Призванието на нашите поколения е да отстоят демокрацията, за която мечтаехме и за която крачехме, да си възвърнат свободата на словото, да бранят без комплекси правата си на европейски граждани“, каза още Радев.