Управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Решенията трябва да се взимат от здравния министър и неговия екип, в който е и доц. Ангел Кунчев. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по отношение на предложените мерки от главния здравен инспектор.

„Това е неговото експертно решение, но в съвета на здравния министър влизат още 10 души, които са специалисти и трябва да се вземе балансирано решение. Вероятно няма да бъдат доволни всички. Протестът е от една страна между хората, които искат мерки и тези, които не искат“, каза още той пред Нова телевизия.

Янев е категоричен, че решението за нови мерки трябва да бъде взето не от него, а от здравния министър.

„Политическото решение го взима министърът на здравеопазването и то ще бъде направено в рамките на тази седмица. Ние сме един колективен орган и решенията се взимат по компетентност. Ситуацията е такава каквато е. Бизнесът и икономиката трябва да работят, но трябва да вземем и мерки и да предпазим себе си и околните“, заяви Янев.

На въпрос не трябва ли да се затегне контрола, за да се допускат струпвания, като например това на летище София.

„Нали не си представяме, че на всеки българин трябва да стои по още един, който да го пази“.

Премиерът коментира, че това, което според него задължително трябва да се ограничи са масовите събития, независимо дали са от частен или обществен тип, за да се избегне струпването на хора.

Задължителна ваксинация у нас на този етап не се планува.

„Нямаме намерение за задължителна ваксинация, не предвиждаме такъв тип мерки, които да задължават хората да се ваксинират“, категоричен е той.

 Той е готов отново да стане служебен премиер, ако президентът Румен Радев реши така.

Очевидно сме в постоянна политическа криза – криза на политическото лидерство, на политическото представителство. Има липса на връзка между партиите и обществото. Затова се появява нуждата от нови политически субекти, които да запълнят тази ниша. Разбира се, че бих подкрепил Кирил Петков и Асен Василев, ако решат да запълнят тази ниша с нов политически субект, каза Стефан Янев. Аз бих се включил във всеки проект, който работи за България, допълни  служебният премиер.