Министър-председателят Бойко Борисов се очаква да открие Пеещите фонтани в Пловдив, научи TrafficNews.bg

Новото съоръжение вече радва пловдивчани, а проби по тъмно бяха направени за втори път миналата седмица.

Очаква се премиерът и двама от министрите му – на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов да присъстват на церемонията по откриването на 23 май.

От 21 часа започва концертът на Пловдивската опера. Дни преди събитието Пловдив ще получи и официално титлата Европейска столица на културата 2019 по време на заседание на Съвета на Европа.

TrafficNews.bg припомня, че Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина на Пловдив също бяха тествани със звук и светлина. Те показаха на пловдивчани и гостите на града новите си красиви форми и красиво осветление.

Проектът е на стойност 9 милиона лева, а реконструкцията ще е една от най-мащабните в историята на културната забележителност. Според ръководителят на проекта арх. Петко Прокопиев Пеещите фонтани ще станат невероятно красиви. Те са дело на канадската "Кристъл Фоунтейнс", изработила уникални водни съоръжения по цял свят, включително и в Дубай. Струята на водните съоръжения ще достига височина 20 метра.

Предвижда се възстановяване на всички езера във вида им от 1963 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас. Всички водни площи ще бъдат свързани с поливна система, ще се напълнят и ще се осветят.

Още за новите красоти в Пловдив и защо градът е сравняван с Рим – ВИЖТЕ ТУК

Ето и видео от тестването на Пеещите фонтани:

TrafficNews.bg