След застоя в най-стария град на Европа, Пловдив е като прероден. Нови пеещи фонтани, навсякъде около централната част на града засадени цветя, палми, реновирани фонтани и какво ли още не. От TrafficNews.bg решихме да ви покажем едни от основните красоти, които изникнаха за толкова кратко време. Разбира се, голяма заслуга затова имаше и победата на Пловдив като културна столица на Европа за 2019 година.

Да видим кои забележителности промениха облика на града ни:

1. Фонтана на статуята на Деметра в Цар-Симеоновата градина

 

Оригиналната статуя на фонтана бе реставрирана и върната в парка след като дълги години не работеше. Паметникът се намира в градината още от 1892 година. Символът на Първото българско изложение е изваян от италиански скулптор Арнолдо Дзюки.

Шадраванът с голямата чаша и изящната фигура на богинята на плодородието, която държи амфора със салкъм и грозде е трябвало да бъде поставен около Джумаята, но градската управа е настояла да е до главния вход на тогавашното изложение. Припомняме, че до преди няколко месеца шадраванът бе празен, много често минувачите използваха мястото да си изхвърлят цигарите и други боклуци. Скулптурата също бе силно корозирала, някои от елементите бяха счупени. Дюзите на фонтана бяха ръждясали, а вода оттам от години не течеше.

2. Пеещите фонтани


Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина на Пловдив също бяха тествани. Със звук и светлина те показаха на пловдивчани и гостите на града новите си красиви форми и красиво осветление.

Припомняме, че проектът е на стойност 9 милиона лева, а реконструкцията ще е една от най-мащабните в историята на културната забележителност. Според ръководителят на проекта арх. Петко Прокопиев Пеещите фонтани ще станат невероятно красиви. Те са дело на канадската "Кристъл Фоунтейнс", изработила уникални водни съоръжения по цял свят, включително и в Дубай. Струята на водните съоръжения ще достига височина 20 метра.

Предвижда се възстановяване на всички езера във вида им от 1963 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас. Всички водни площи ще бъдат свързани с поливна система, ще се напълнят и ще се осветят.

Вижте атмосфера от събитието във видеото ТУК 

3. Стълбите на "Каменица"


Друг проект, който бе реализиран, е реставрацията на стълбите на "Каменица"! 150 000 лева и почти една година костваше подготовката на водната забележителност.

Към настоящия момент каскадата се озеленява, поставят се пейки и кашпи за цветя. За по-голяма сигурност на обекта ще бъдат монтирани и камери.

Водното шоу до бившия бар "Калигула" ще можем да гледаме напролет, когато се пускат всички фонтани. Водопадът ще се захранва от огромен резервоар, монтиран под стълбището, в едно от помещенията на някогашното заведение.

Предвижда се още разширяване на паркинга до библиотеката, нови тротоари по улиците "Велико Търново" и "Авксентий Велешки".

Още новини от Пловдив четете ТУК

TrafficNews.bg