Днешният тур на преговори между Русия и Украйна е приключил, предават източници близки до участниците в срещата.

"Изглежда, че нищо не е договорено. Ще има втори кръг от преговори. Делегатите се завръщат в столиците си", това е равносметката на един от участващите в срещата от 5-часовите преговори между представители на Русия и Украйна.

Сега делегациите ще заминат за столиците си за консултации, като се предвижда втори кръг от преговори.

"По време на разговорите Русия и Украйна набелязаха редица теми, по които бяха очертани определени решения", заявиха от украинската делегация.

"Руската и украинската делегации очертаха важни точки, по които може да се постигне напредък", каза ръководителят на комисията по международни въпроси в руския парламент Леонид Слуцки, предава ТАСС.

Припомняме, че преговорите за мир се състояха на беларуската граница. Киев настояват за прекратяване на огъня и изтеглянето на руски войски, докато Русия настоява да се дадат ясни гаранции, че Украйна няма да се превърне в натовска територия.

Следващата среща на руската и украинската делегации ще се състои на полско-беларуската граница през следващите няколко дни, заяви ръководителят на руската делегация Владимир Медински, който е съветник на президента Владимир Путин.

"Най-важното е, че се съгласихме да продължим преговорния процес. Следващата среща ще се проведе в близките дни на полско-беларуската граница, за това има съответната договореност", заяви Медински след преговорите с украинската делегация

Междувременно президентът Зеленски подписа исторически документ за искане за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. 

Владимир Путин пък разговаря с Еманюел Макрон. Френският президент настоя незабавно да бъде прекратена атаката в Украйна. 

Макрон говори с Путин, иска спиране на огъня по гражданиПутин потвърдил готовност да се ангажира с изпълнение по три точки

Зеленски подписа исторически документ! Поиска Украйна да стане член на Европейския съюзЗаявката за присъединяване е изпратена до Макрон, Мишел, фон дер Лайен и Мецола