Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират образователни институции. Средствата са за увеличаване на възнагражденията и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна в системата на предучилищното и училищното образование. С част от тях от 1 септември 2022 г. ще бъдат увеличени заплатите на на учителите с 5%, а на непедагогическия персонал в детските градини и училищата - с 4 на сто.

Общините ще получат 102,3 млн. лв., Министерството на образованието и науката -10,4 млн. лв., Министерството на културата -1,4 млн. лв. и Министерството на младежта и спорта- 400 хил. лв.

С 35,5 млн. лв. ще се допълнят средствата за национални програми за развитие на образованието. 

Правителството отпусна 2 736 581 лв. за възнаграждения и командировки на образователни медиатори и социални работници. Това е авансово плащане за юли, август и септември 2022 г. за 652 училища, включени в националната програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници”. Чрез тази нова програма са гарантирани възнагражденията на медиаторите до края на 2022 година. Тя бе създадена, за да продължи тяхната работа, след като в края на юни приключи финансирането по проект „Подкрепа за успех“. Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от училища с концентрация на ученици от уязвими групи.

Други 12 203 лв. се предоставят на общините за подпомагане на екипите за обхват, които работят по Национална програма „Заедно за всяко дете”. Средствата са за 19 общински училища и четири детски градини. С още 85 800 лв. ще се финансират 9 детски градини и 28 общински училища. Те са за съвместни дейности с родители, за да бъдат ангажирани и семействата в процеса на обхващане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование.

961 млн. лв. повече инвестирала държавата в образование и наука през последните седем месеца. От тях в детските градини, училищата и университетите влязоха 785 млн. лв. над средствата от 2021 г. За наука бяха отделени176  млн. лв. допълнително в сравнение с миналата година. Това отчита Министерството на образованието и науката (МОН) в края на мандата на правителството.