Месец преди коледните и новогодишни празници започва изпращането на подаръци от българите за техни близки и роднини по света и у нас. Натоварването по това време всяка година се увеличава многократно, признават представителите на „Български пощи“.

Най-странната досега пратка е вакумирани кисели зелеви листа за европейска държава, а най-често се изпращат колети с храни, произведени в домашни условия.

Киселото зеле засега не може да се конкурира с кашоните с литература и календари, пътуващи от България към българите живеещи в чужбина, макар и повечето изпращащи да не признават това. Според служители на пощата и куриерски фирми, обаче, в пратките преобладават хранителните продукти.

"Това, което по принцип нашите клиенти изпращат в чужбина, са традиционни български продукти, които напомнят за всичко българско и родно. Така че това са подправки, луканки, кашкавали, сирена, бонбони и сладки." - казва Диана Ранчева от "Български пощи" в ефира на БНТ.

Всяка пратка стриктно се проверява за незаконен товар. Затова от пощата препоръчват да се провери на сайта на държавната компания какво не трябва да изпращаме в колетите.

"Или да се обърнат към пощенскитие служители за да ги информират какво може и какво не" - съветва Диана Ранчева.

И тази година Дядо Коледа е на мода при децата. Те не спират да пишат писма с желанията си. След пандемичните две години най-често децата молят белобрадия старец да донесе здраве на семейството. Не липсват и практични предложения - нов автомобил, компютър, телефон. А ако дядо Коледа не отговори, следващото писмо е до ...Дядо Мраз.