Само ден след потушаването на големия горски пожар в Сакар планина, районът отново е в пламъци. Пожар се разгоря следобяд между харманлийските села Изворово, Дрипчево и Оряхово, съобщиха от Регионалната дирекция на пожарната в Хасково.

На място са 5-6 противопожарни екипа и няколко на лесничеството.

Засега не може да бъде цитирана засегнатата площ, но вероятната причина е отново небрежност при почистване на пасища, каза директорът на хасковската дирекция на огнеборците Николай Вълчев.

Огънят се е разпространил в широколистна гора и нискостеблена растителност.
Към мястото пътува и областният управител инж. Минко Ангелов, уточниха от пресслужбата на държавната администрация.

Междувременно днес, към 18 часа старото сметище край гр. Дупница, което е закрито със заповед на РИОСВ-Перник през 2017 година се самозапали. Най-вероятната причина за това са високите температури. Сигналът за пожара е подаден от граждани в РИОСВ-София. От Инспекцията веднага са дали предписание на Община Дупница да започнат незабавни действия за потушаване на пожара. Три пожарни коли на РС ПБЗН–Дупница са на място.

Експертите на инспекцията незабавно са реагирали и са отишли на място. От РИОСВ-София са сигнализирали ИАОС да започне  измерване на качеството на атмосферния въздух.

В момента тече проверка до с. Джерман, което е най-близкото населено място до сметището.