По неофициална информация 10 милиона души искат да напуснат Афганистан. Но България ще бъде транзит, а не крайна точка на бежанците, заяви посланикът на Афганистан в България - доктор Мохаммад Сайфи.

След 2005 година талибаните са се занимавали в направа и търговия на наркотици, които после за изнасяли на Запад. Вторият им доход били скъпоценните им камъни. За това са им помагали и шейховете, които не знаят какви са техните намерения, и всяка година ги подкрепят с колосална сума пари – разкри посланик Сайфи.

„Пристигнах в България преди 10 месеца. Вече ми е трудно да сравнявам града преди и сега. Ситуацията е ужасна, разказват за убийствата, как вечерно време вадят хората от домовете им и ги карат в неизвестна посока. Тези хора никога повече няма да се върнат. Като оставим настрана това, и се присетим за историята със самолета, на който се катереха хора. Не мислете, че тези хора не знаят какво ще се случи- че са неграмотни или глупави. Повечето от тях са младежи, които са завършили университет, но предпочитат да паднат от 500 метра височина, отколкото да живеят талибаните“, заяви посланикът Сайфи.

„В последните 20 години ние се борим за правата на жените, те вече имаха право на образование, имаха място в правителството. Вече виждаме жестокост върху жените. Ще стане като преди – тежи жени вече няма да имат права в техния шариат“, коментира той.

„Като афганистанец ви казвам – талибаните не са се променили. Не вярвам, че имат ново лице. Зад него се крият хора, които заплашват световния мир, те са против Европа. Зад тези хора има много малко талибани, които имат афганистанско гражданство. Зад повечето талибани стоя други хора и стани, които чрез тях искат да водят война. Като дипломат не мога да кажа кои са те, но ние много добре знаем“, коментира Сайфи.

Той е разгневен на поведението на президента на Афганистан, който избяга от държавата и се укри:

„Не оправдавам решението на президента да избяга и то с много пари. Но нас парите вече не ни интересуват. Този човек бе избран от хората, и в този толкова труден момент той избяга  и остави страната в хаос. Той трябва да се изправи пред съд“, коментира още посланикът.

Той добави  още, че управлението на талибаните не е мюсюлмански шариат, тъй като религията на мюсюлманите не изповядва жестокост, убийства и унижения на жените.

Той благодари на българите за отношение им към бежанците:

„Във всяко общество има добри и лоши хора. Вашето законодателство и традиции не противоречат на нашите разбирания. Имаме много общо , затова афганистанецът тук не е чужд. Искам да благодаря на народа на България за добро отношение към бежанците на Афганистан, защото така помагат и на нас да вършим работата си“, заяви  доктор Мохаммад Сайфи.