Полицията разследва случай на проявена жестокост и нехуманно отношение към кучета в Ямболско, съобщиха от областната дирекция на МВР. Сигналът е получен на 23 август, в землището на село Иречеково.

Пет бедстващи кучета са открити от доброволци на природозащитна организация. Животните са били вързани на 20-сантиметрови синджири, без достъп до храна и вода, за да пазят лозови масиви.

Открити са и трупове на мъртви кучета в района, съобщи в социалните мрежи председателят на Фондация "Добрите феи" Миглена Дерменджиева.

От ОДБХ заявиха, че не могат да направят нищо, освен да съставят акт на собственика. От своя страна той е отказал да предаде животните. Кучетата са върнати обратно в ужасяващите условия, в които се намираха. От общината също нямат правомощия да ги изземат, макар и на лице да са достатъчно причини за това.

„Ако системата не проработи и ОДБХ и полицията и кмета на Стралджа не си свършат работата, останалите 5 живи животинки ще лежат на съвестта им! Въпрос на време е и те да загинат.

Надявам се до 2-3 дни да получим официално протокол и заповед за конфискуване на бедстващите животинки. По закон така е редно! За моя огромна болка днес не успяхме.

Собственикът бе предупреден по телефона от едно от служебните лица, военно лице, придружаващо криминалния разследващ полицай, с цикламена блуза и шарени сивкави гащи (корупция и злоупотреба със служебна власт) и сина на собственика се появи. Беше агресивен. Добре, че единия полицай го укроти.

Дано милите животинки не последват вече мъртвите от глад и жажда!

Чувствам се на ръба на силите си и отново за пореден път съм разочарована от системата ни! Това не е държава, а разпасана сган! Никой не знае закона и никой не го спазва. Искам да благодаря на нашите ОДБХ служители, които въпреки че имота не е на наша територия, те се отнесоха сериозно към сигнала и си свършиха отлично работата. Сега чакаме и резултати!” сподели Миглена Дерменджиева заедно с ужасяващи кадри от мястото, на което бяха открити безпомощните кучета."