По инициатива на Държавния департамент на САЩ, служители от отдела по публична дипломация посетиха посолството на България във Вашингтон, за да връчат на посланик Георги Панайотов поздравително писмо от помощник-държавния секретар Джим О'Брайън по случай 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Джим О'Брайън посочва, че „Съединените щати се гордеят, че са съюзник и приятел на България, и изразяват благодарността си за партньорските и съюзническите отношения през последните 20 години".

Срещата се проведе в навечерието на 29 март – датата, на която преди две десетилетия страната ни стана пълноправен член на най-силния и успешен политически и военен Алианс в историята.

В писмото си, помощник-държавният секретар подчертава, че „Алиансът е по-силен и по-ефективен благодарение на активното участие на България." Той отбелязва, че страната ни е един от ключовите съюзници, укрепващи Източния фланг, и демонстрира убедително лидерство и неуморна решимост да допринася за колективна отбрана. Отбелязва още, че решаващата подкрепа на България е осигурила на украинските сили критични отбранителни способности срещу агресивна война на Русия.

България също така е отличена за модернизацията на въоръжените сили, подобряването на оперативната съвместимост, насърчаването на мобилността, домакинстването на бойна група, участието в усилията за разминиране в Черно море и в съюзнически военноморски патрули, както и оказването на подкрепа за мисиите на НАТО в Косово и Ирак. Всяко от тези действия е от съществено значение по отделно, но заедно демонстрират незаменимата роля на България за силата и устойчивостта на най-успешния съюз в историята.

По време на срещата си с представителите на Държавния департамент, посланик Панайотов изрази признателността си за открояването на ролята на България като част от Алианса и подчерта, че с присъединяването си сме направили цивилизационния избор да сме неразделна част от евроатлантическата общност на свободните и проспериращи народи. От американска страна бе подчертано, че историята на България в НАТО трябва да се разказва и дебата за ползите от членството трябва да се поддържа, като се открояват не само постиженията през годините, но и се гледа напред с увереността, че най-успешно може да защитаваме бъдещето заедно.