Според Камарата на архитектите в България (КАБ) острите обществени реакции срещу ремонтите в София и други български градове имат общ корен - опорочените обществени поръчки. Законът за обществените поръчки предопределя лошите проекти, а те предопределят лошо изпълнение, често пъти опасно за хората.

КАБ е направила подробен анализ защо резултатите от обществените поръчки са незадоволителни.

На първо място – не се плаща достатъчно и навреме на проектантите, които са интелектуалния капацитет на проекта.

По думите на архитекти, обществените поръчки представляват голяма част от икономиката на България и смятат, че те могат да се провеждат много по ефективно.

Според зам.-председателят на УС на КАБ арх. Петкана Бакалова най-същественият проблем с общ поръчки, свързани със строителството, е инженеринга.

"Той е процедура, при която строителят има ангажимент да изготви проекта и да извърши строителството. Това е много удобно за общините и възложителите, тъй като преговарят само с една фирма", обясни тя.

Но какво се получава?

"Вместо възложителят (Община или държава) да диктува условията на проектанта, на практика строителят извършва това. А той иска максимална печалба, което означава много пари за ниско качество", уточни арх. Бакалова.

По думите и един от най-скандалните примери е градската галерия на ул. "Гладстон" в Пловдив.

"Вече повече от 1 година никой не знае какво ще се появи там. Общината казва, че не може да представи публично проекта, защото съдържал авторски права, въпреки че според публична информация авторските права принадлежат на Общината. И Община, и строител като някаква тайна база на НАСА строят нещо секретно, а това е поръчка за 3.5 млн. лева", уточни зам.-председателят на КАБ.

Според нея още по-голям проблем е това, че когато се обявява обществена поръчка има 2 основни критерия – срок и цена. Срокът е с по-голяма тежест. Това води до абсолютни абсурди: "В Гоце Делчев детска градина, която трябва да бъде реконструирана срокът на изпълнение на проектирането е 2 дни. Това означава архитектите да измерят сградата, да изчертаят, да предвидят материали, да направят обследвания, да предвидят нови системи и т.н. Този срок за всички тези нещае абсурден. Когато писахме на кмета на Гоце Делчев да прекрати поръчката, той каза „това е лошо, но е законно".

Други примери, които даде арх. Бакалова са: в Златоград 44 обекта се изпълняват за 10 дни, включително многоетажни блокове.

Още по-опасен прецедент – нова строителна зала да се измисли и проектира със всички системи вътре за 4 дни. Укрепване на училище в Панчарево за 4 дни – невъзможно и опасно!

"Тези обществени поръчки имат 2 възможности – или проектанта предварително е изготвил проекта, с условия, които никой друг не може да изпълни, или Общините скрито възлагат допълнителни срокове (срок за отстраняване на забележките). Абсурдни са сроковете и цените, с които се печелят обществените поръчки", допълни тя.

"Още нещо – в обществените поръчки много често се поставят дискриминационни условия. Какво значи това. Една Община казва "Моля ви се елате на конкурса и проектирайте без пари. Ако спечеля финансиране след 2-3 години от някоя програма, ще ви платя". Това означава, че от 100 обекта се финансират 30. Един проектант трябва да приеме, че 70% от труда му отива на боклука. Заради това под 50 фирми участват в обществените поръчки", каза още арх. Бакалова.

"5% от строителната стойност се отделя за независим надзор, който е български патент и го няма в никоя друга държава в ЕС и практически елиминира проектанта в реализацията на негов проект. 2,5% от строителната стойност отива за служители на МРРБ, други 2,5% са за служители на общините, на територията на които се изпълняват проектите – още един български патент", обясни арх. Петър Киряков.

"Допускаме практика, която предвижда 2, вместо 12%, или 6 пъти по-малък ресурс за интелектуалната част от продукта", допълни той.

Според него положението в строителството е антиевропейско. Възраженията на КАБ са, че строителят диктува проекта, игнорирани са утвърдените практики на открити архитектурни конкурси като състезание на творци и идеи, а обществените обсъждания са формални.

Продукцията в сградното строителство е нараснала с 13.3% за последната 1 г.Търговията на дребно чрез поръчки по телефона или интернет е нараснала с 16.2%