Полицаят, прострелял и убил при гонка грабителя Светльо Младенов, отправил поне четири предупреждения, че ще стреля. Това съобщи шефът на СДВР Любомир Николов. От свидетелски показания става ясно, че полицаят е стрелял два пъти контролно и е отправил няколко предупреждения към Младенов. Той обаче продължил да бяга и не спрял.

Припомняме, че гонката започнала в нощта на 17-и срещу 18-и септември, когато в районното постъпва сигнал за грабеж на момичета на 18-годишна възраст. Ударили едното с палка по главата и взели чантата й. Те дават описания на извършителите, които по думите им са били на тяхна възраст, маскирани и носещи суитчъри, обясни директорът на СДВР.

Незабавно полицейски екип започнал издирвателни операции, като около 5.30 сутринта постъпил нов сигнал от охрана на търговски обект в близост до бул. „Черни връх” №47, че три лица прескачат ограда.

Екип предприема действия по издирване, като става ясно, че това са същите три лица. Те се качват в автобус № 120. С полицейски сигнал той е бил спрян. Един от младежите бил заловен, но другите два започнали да бягат. След преследване и неподчинение на органите на реда полицаят предупредил, че ще стреля и направил няколко контролни изстрели.

Стрелял по него и като видял, че момчето е ранено, го качил в полицейския автомобил и го закарал в болница Токуда.

Полицейския служител е безупречен със седем години стаж на 33 години, многократно награждаван от министри. Установено е, че те са извършители на множество грабежи в същия район, където е била престрелката.

Използвали са метална или гумена палка, с която са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали с оръжие, но само вербално. Пострадалите лица имат следи от насилие с твърд предмет.

Намерени са и вещите на жертвите

Дежурен служител извършва следствени действия, оглед на местопроизшествие, иззети са три гилзи, намерена е и кръв. Извършен оглед и на полицейския автомобил. Иззето и униформеното облекло. Тествани са за наркотични вещества и алкохол, но са отрицателни. Взети са кръв и урина на полицая, за да е по-сигурно.

Има и видеозаписи. След данните на назначените експертизите ще стане ясно дали полицаят ще бъде съден.