Полицията е работила по случая с открадната кола и поискан откуп от 23 хил. лева за нея една седмица преди гонката. Това разказа един от ранените полицаи.

В понеделник около 19 часа униформените задържаха 27-годишен мъж, който поискал откуп от собственика, за да върне крадения автомобил. След започналото преследване двама от полицаите пострадаха леко при верижна катастрофа. А откраднатата кола, за която е поискан откуп, така и не е открита.

Двамата служители на реда са с леки травми и охлузвания. Те работили по случая 1 седмица. Именно тогава ги търси собственикът на автомобила, казвайки, че искат от него 23 000 лева, за да открият открадната му кола. Униформените изчаквали момента на предаване на парите. Точно тогава обаче взелият откупа мъж бяга с личния си автомобил с висока скорост и започва преследване с полицията.

„Аз лично участвам още от самото начало на получаване на сигнала. Като с колегите получихме информация, касаеща лице, което предлага съдействие срещу откуп", разказа раненият полицай, който остава анонимен, защото участва в подобни акции като цивилен и не трябва да бъде разпознаван.

Сумата е била предадена на задържания мъж на два пъти. На 31 януари е взел 2000 лева. И още 20 000 - 5 дни по-късно. Точно тогава - бяга от мястото на сделката.

„С висока скорост, предприе рискови маневри. Направи няколко нарушения по Закона за движение по пътищата, премина на червен светофар, направи забранен обратен завой", разказа още служителят на реда за Нова.

През цялото това време полицаите го преследват. „Един от служебните автомобили изпревари въпросното лице, аз бях в автомобила зад него. Бавно, преценихме, че е подходящо мястото автомобилът да бъде тампониран, това означава да бъде спрян принудително с един автомобил пред него и един зад него".

Заради високата скорост и интензивното движение в час пик се стига до катастрофата. „Ние попадаме в доста рискови ситуации. На които трябва решение да се взема на момента. И то да е правилното. С оглед на това да има безопасно задържане и да няма пострадали граждани", заяви Николай Пелтеков, началник на сектор "Престъпления, свързани с МПС".

Униформените се отървават с охлузвания и натъртвания. А два дни след акцията все още не е ясно къде е откраднатата кола.

"Aвтомобилът към момента не е открит. Съобразяваме се да даваме подробности, с оглед на това, че ние продължаваме да работим, за да стигнем до самите извършители на кражбата", допълни Николай Пелтеков. Статистиката на СДВР сочи, че от началото на тази година се наблюдава 30% спад на кражбите на автомобили в сравнение със същия период миналата година.

Зрелищен арест и пострадали полицаи след верижна катастрофа в София