Януари 2026 г. "най-рано" би било по-реалистично предвид техническите предизвикателства, свързани със смяната на национална валута, според Синция Алчиди, старши научен сътрудник в базирания в Брюксел институт CEPS

Високата инфлация и колебливата обществена подкрепа - отчасти дължаща се на руската дезинформация - означават, че страната почти сигурно ще пропусне целта си за присъединяване през 2025 г.

Това разказва брюкселското издание "Политико" в статия под заглавие "България не може да влезе в еврозоната през януари. Ето защо".

До края на пролетта се очаква следващият редовен доклад на Европейската централна банка, в който ще се опише готовността на страната да се присъедини към единната валута. Последното редовно правителство заяви, че ще поиска по-късно отделна оценка за готовността в опит да получи одобрение за датата, която си постави - 1 януари 2025 г.

Но авторката Катрин Карлсън започва със ситуация от София, сочеща най-вероятната причина за съмненията:

"Силно съм убеден, че България ще се присъедини към еврозоната през 2025 г.", каза Паскал Донахю (председател на групата на финансовите министри от еврозоната). "Въпросът е кога вашата страна ще въведе еврото като своя валута. А не дали." Заобиколен от министър-председателя, вицепремиера и външния министър на страната, присъствието му носеше много европейска политическа сила. Месец по-късно коалиционното правителство се разпадна и тези трима министри бяха пометени от постовете. Посещението на Донахю - събиране на подкрепа за колебливата кандидатура на България да стане 21-ата страна, използваща еврото - се случи в не най-идеалния момент."
От "Политико" са разговаряли с политици и експерти, според които целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа.

Евродепутатът Петър Витанов казва, че политическата криза прави невъзможно въвеждането на еврото от 1 януари 2025 г., и допълва: "В действителност не знаем какво ще е следващото правителство и дали това ще е един от приоритетите му."

Освен мнението на Синция Алчиди от CEPS се припомня, че премиерът акад. Николай Денков е казвал, че тази дата не е сакрална, срокът е критикуван от управителя на БНБ и самият Донахю внимателно е подбирал думите си в София, като е говорел за очаквано членство през 2025 г., но е пропускал конкретната дата.

"Единствената пречка за България е покриването на критерия за инфлацията", казва Жолт Дарваш от икономическия институт "Брьогел" в Брюксел. Според него страната е "в добра бюджетна позиция - нисък публичен дълг и бюджетен дефицит под контрол".

Но и той уточнява, че прогнозна инфлация от 2.9% през 2025 г. "сочи, че присъединяването на България може да стане през 2026 г.". Има "известно пространство за маневриране" за това дали сивата зона (за формиране на критерия за България дали отговаря на инфлационните изисквания - бел.ред.), позволила Хърватия да приеме еврото през 2023 г., може да бъде използвана за съкращаване срока за смяната на лева, но това "трябва да бъде оправдано", казва още Дарваш.
Високопоставен служител на ЕС казва на "Политико", че подпомагана от Русия дезинформация е отчасти отговорна за слабото одобрение за приемането на еврото сред българите. Петър Витанов казва по този повод, че продължава да вярва, че мнозинството българи биха предпочели да са в еврозоната. "Не обвинявам единствено руската пропаганда. Да, тя съществува. Но онези, които изостават, са българските политици."

Статията приключва с описание, че публично страните - членки на еврозоната, подкрепят влизането на България в техните редици през януари 2025 г., но в частни разговори високопоставени лица казват, че това почти сигурно няма да се случи. "Изключено е", заявява директно един от тях.