Днес общинския съвет приема нашето предложение за въвеждането на нова програма за монтирането на филтри, които да бъдат предоставени на домакинства, които не могат да бъдат включени в големите европейски проекти за подмяна на отоплителни инсталации на дърва и въглища. Програмата е 3-годишна за монтирането на 2000 филтъра на сгради, които не попадат в обхвата на двата проекта. Така ще бъдат подменени отоплителните инсталации на 20 000 домакинства. Това обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет.

"Вече в МОСВ е качена наредбата за определяне стандарти на качеството на дърва и въглища. С нея се определя максималното съдържание на сяра и пепел във въглищата и се надявам от следващия сезон домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища да използват такива, които не отделят толкова ФПЧ и други замърсители", обясни Фандъкова.

От опозицията обясниха, че смъртните случаи в България вследствие на мръсния въздух достигат до 15 000 души годишно по доклад на Световната здравна организация.

По думите на столичният кмет зеленият билет ще бъде въвеждан след един, а не след два дни превишение на замърсяването на въздуха. И обясни, че превишенията през първите 6 месеца 2019 г. са с 36% по-малко от първото шестмесечие на 2018 г.

Столичният общински съвет прие и предоставянето от Министерството на културата и фонд "13 века България" терен за построяването на училище и детска градина в кв. "Манастирски ливади - запад".

"Първата стъпка е да получим терена, веднага след това имаме готовност да започнем проектирането им. Пари за изграждане на училища и детски градини винаги ще намерим", подчерта столичният кмет.

С 40 гласа "за", 7"против" и 5 "въздържали се", Столичният общински съвет прие доклад относно приемане на годишен отчет за изпълнението на бюджета на Столична Община към 31.12.2018 г.

От опозицията изказаха редица недоволства.

"Касовото изпълнение на столичния бюджет през 2018 година не реши нито един проблем. Изпълнението на самия бюджет в приходната част показва, че БСП е права с години наред затова, че приходите са завишени нарочно, за да отчетем преизпълнение на приходната част", обясни лидерът на градските социалисти Калоян Паргов.

По думите му се оказва, че ефективността на разходваните публични средства е не повече от 60, 70%, което било видимо по качеството и средата на живот.

Според Паргов парите на софиянци се пилеят, а колегата му Борис Таков обясни, че има системен проблем.

"Подценени са приходите и това се прави съвсем умишлено. Бюджетите през последните 2 години трябваше да се разглеждат по съвсем различен начин. 200 милиона лева са останали неизразходвани - това означава 200 милиона излъгани очаквания на софиянци", поясни той.

Столичният зам.-кмет доц. д-р Тодор Чобанов пък обясни, че Общината е готова да участва в търга за къщата на Яворов. Тя ще предложи 1,280 млн. лева като това ще е единствената оферта, която Общината ще направи. Предвид това, че на предишните търгове не е имало интерес от Общината мислят, че няма да има друга предложена оферта.

"Ще усвоим и другите 2 етажа, които понастоящем не се използват за музейни нужди", каза зам.-кметът.

Във връзка с предстоящото изграждане на къща музей на Райна Княгиня за нейната акушерска дейност, има вече дарение от 400 000 лева, което по думите на Чобанов ще стигне за нейното укрепване, тъй като състоянието и е лошо.

Снимка: БГНЕС