На 84-годишна възраст почина Вадим Бакатин, либерален политик, който за кратко оглавява съветското КГБ в месеците преди разпадането на СССР, съобщи Ройтерс. Бакатин е назначен от съветския лидер Михаил Горбачов за ръководител на службата за сигурност, след като предишният ѝ шеф Владимир Крючков изиграва водеща роля в неуспешния преврат срещу Горбачов през август 1991 г.

В телевизионна среща с бивш дисидент, излъчена няколко седмици по-късно, Бакатин заяви, че вече е открил досието на дядо си, който е бил екзекутиран по времето на Йосиф Сталин през 1937 г. след донос на информатор. Той също така заяви, че по принцип е отворен към идеята за отваряне на архивите на КГБ, за да се хвърли светлина върху неразгадани мистерии като убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди през 1963 г.

"Прав сте в едно нещо: архивите, отнасящи се до тези загадки, в които установяването на истината има голямо значение за човечеството - те трябва да бъдат отворени", каза Бакатин на бившия дисидент Владимир Буковски.

Бакатин, бивш съветски министър на вътрешните работи, така и не успява да изпълни това обещание, тъй като Съветският съюз се разпада в рамките на няколко месеца.

Той обаче попада в заглавията на вестниците с жеста на добра воля, при който предава на Съединените щати чанта, пълна с подслушвателни устройства, и набор от планове, показващи как КГБ е подслушвал посолството на САЩ в Москва.