2, 6 милиона лева от собствения си бюджет ще плати Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" на реститути, за да откупи сградата на химическия факултет. Държавата е отказала пари на вуза. В същото време ректорът проф. Запрян Козлуджов вече е броил на собствениците 260 000 лева капаро, което може да изгори.

"Това е удар върху бюджета ни. Средствата, които бяха предвидени за студентските общежития, сега трябва да похарчим за сделката. А имахме обещание от министъра на образованието Меглена Кунева за подкрепа. Надявахме се, че кабинетът ще ни отпусне две трети от необходимата сума", коментира проф. Козлуджов.

След платеното капаро ръководството на ПУ е сключило с реститутите предварителен договор за продажбата на сградата. Осмината собственици били категорични, че не желаят повече да я отдават под наем, съобщава в. 24 часа. От 1993 г. досега университетът им е платил близо 3 милиона лева наеми за ползването на 4-етажното здание. Сградата се намира в двора на ректората и има излаз към ул. "Кръстю Пастухов".

"Костваше ни неистови усилия да убедим реститутите да ни продадат имота, който включва над 5000 кв.м разгърната площ и 2, 6 дка дворно място, на стойността на данъчната оценка. Близо година водихме преговори с тях", уточнява проф. Козлуджов.

По думите му университетът няма друг изход, освен да купи химическия факултет. Изнасянето на оборудването от него било невъзможно. В постройката са разположени три големи аудитории, лаборатории с уникална техника за близо 4 млн. лева, електронизирана библиотека с над 500 000 тома литература, както и катедра по ядрена физика с онлайн връзка с института по ядрени изследвания в Дубна.

В химическия факултет са всички работилници и гаражи на вуза, там е инсталиран и единственият на Балканите наномикроскоп.

Очаква се академичният съвет на ПУ "Паисий Хилендарски" да вземе решение за закупуване на сградата на химическия факултет със собствени средства. Сделката трябва да мине до август, в противен случай капарото от 260 000 лева гори.

TrafficNews.bg