Само за няколко часа днес пловдивчани с големи сърца напълниха две кошници с продукти за възрастни хора в нужда, видя репортер на TrafficNews.bg. „Добре е да се избират храни с по-дълъг срок на годност – ориз, леща, боб, брашно, олио, макарони, консерви”, съветваха усмихнатите доброволци пред магазин „Триумф” в МОЛ Марково Тепе, които съхраняват даренията. Те ще бъдат пред търговския обект днес и утре през целия ден.

Инициативата е част от третото издание на националната кампания „Великден за всеки – дари празник за баба и дядо” под патронажа на омбудсмана Мая Манолова.

И тази година отново се набират средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг.

По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.