Известният фестивал на балканската скара "Пловдив Мези" ще гостува от 30 май до 3 юни 2018 г. за втора година в парк "Лаута" в Пловдив. Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития - зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, за по-възрастните и множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави.

Тази година събитието поставя като акцент в програмата и цялостната визия патриотизма и любовта към българската история и култура.  За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони.

За най-малките е предвидено „Училище за юнаци", където децата ще се учат на безопасност на движението, под формата на игра ще бъдат запознати с бойната подготовка на едновремешните хайдути, ще се научат как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна, също като едно време, а в модулът „Познавам ли моята България" малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.

Всеки ден на сцената ще се провежда „Час по родолюбие" – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от публиката и победителят печели голяма награда.

В модула „Най-доброто от Пловдив" отново на сцената ще се изявяват младите таланти на града, а вечер програмата ще завършва с големи концерти на любими балкански изпълнители.