Близо 30 кучета преминаха планинско обучение за спасяване на хора при лавини, издирване на изгубени туристи и търсене на затрупани при земетресения. Международният курс е юбилеен и е посветен на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС.

"Човекът със своя висш разум и кучето с неговия нос в една комбинация организират една оперативна двойка, която е неразделно свързана и не могат да работят един без друг.", споделя  Атанас Уков, който е ръководител на групата за спасяване с кучета пред БНТ.

Обучението на едно куче спасител започва, когато то е на около 50 дни. Първо трябва да научи името си и да се подчинява на водача си. Ерос е само на осем месеца и той е най-малкото куче, което участва в обучението на Платото над Тодорка. Най-важното, което трябва да научи сега, е как да открива хора, затрупани от лавина. 

 "Той се справя добре. Изисквам да почва да вкарва носа вече, да хваща ароматите. Минахме вече през визуалното търсене.", казва Тихомир Нешев – водач на Ерос от ПСС-Троян. 

Йон Сандолоьо – планински спасител от Румъния допълва: "Използваме различни играчки, с които кучето обича да си играе. Крием ги и то се забавлява, докато ги търси. След време започваме да заравяме т.нар. жертви, а кучето се опитва да ги открие."

Всяка порода куче има своите предимства при различните кризисни ситуации.

"Едрите кучета, примерно немската овчарка, са по-добри при търсенето в лавини, защото са по-мощни кучета, по-могат да ходят в снега. Бордър колито са по-дребни, но пък те при бедствия и аварии и катастрофи, развалини, са по-малки, мушкат се през дупки", разказва Сергей Цветков, който също е водач на куче.

Въпреки, че все още нямаме хеликоптер за планинско спасяване, четири от кучетата вече преминаха обучение за оказване на помощ по въздух на пострадали туристи.

Снимка: Илюстративна, ПСС