Бившият здравен министър Петър Москов определи проверките, назначени от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, като атака срещу българското здравеопазване.

"Действително има злоупотреби с клинични пътеки, но това по никакъв начин не оправдава действията на Министерството на здравеопазването, защото атаката, проверките, тормозът е срещу големите държавни и университетски болници, които изнесоха кризата с коронавируса. Тези болници, които се проверяват в момента, те изнесоха всичко, защото от общо 340 болници в страната, 50 понесоха този удар и го направиха с чест. Да удряш и биеш единствения си работен кон е не просто недалновидно, това е глупаво", каза лекарят пред БТВ.

Той обяви още че вчера МЗ е спряло парите за нов скенер на болница "Св. Анна", иронизирайки, че вероятно това е част от плана за подготовка за нова четвърта вълна на коронавируса.

"От една година ние се борим за нов скенер, старият е на 15 години. Тези пари първо бяха спрени преди 2 месеца, а вчера си ги взеха. Вероятно това е част от плана за подготовка на болниците за новия удар", заяви Москов.

Бившият здравен министър се обърна и към д-р Стойчо Кацаров, казвайки, че ако той не е атакувал в съда пръстовия идентификатор, предложен по време на неговото управление като начин за регистрация при постъпване в лечебно заведение, сега Кацаров не би се чудил дали в действителност е бил в болница, или не.