Една от любимите туристически дестинации у нас е пещерата „Леденика". Точно тя обаче се оказа в центъра на спор между общинската и областната администрация във Враца. Напоследък в общественото пространство се появи слух, който предизвика напрежение сред хората, че няма кой да стопанисва мястото, съобщава Нова ТВ. 

Стилян Асенов е един от туристите, които си тръгват от там с чудесни впечатления.

„Пещерата е много красива, осветена и обезопасена”, сподели мъжът.

Осветяването и обезопасяването стават реалност по европейски проект на Община Враца и Природен парк „Врачански Балкан“. Договорът на общината обаче изтича в края на ноември миналата година и затова заявяват желание за продължаване на контракта месеци преди да изтече.

„Подадохме си документите през областния управител до Министерски съвет, след което последва една сага. Сега разбирате, че до тук са 10-11 месеца, в които държавата не ни отговаря нищо”, каза зам.-кметът Александър Владимиров.

Текат преписки за това къде отиват парите от входни такси и дали те са форма на държавна помощ.

„В този процес на съгласуване някой изглежда е решил, че има нежелание да бъде предоставена пещерата. Напротив! Аз съм казал и пред кмета на общината, и пред общински съветници, че моето лично мнение е, че обектите публична държавна собственост следва да бъдат предоставени на Община Враца. Тя е и единственият орган с капацитет да ги управлява и да ги ползва за развитие на туризма”, заяви Стефан Красимиров, областен управител.

Сега пещерата работи, но новият Министерски съвет ще трябва да реши кой ще я отключва и заключва. Друг е въпросът дали ще пропаднe организацията на планираните до края на календарната година културни и туристически събития.

Целият развлекателен парк пред пещерата включва посетителски център с експозиции и 5D кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посещава се от около 40 хиляди туристи от страната и чужбина за година. На практика заедно с местността „Вратцата“, това е най-разпознаваният туристически обект, свързан с името на Враца, коментират още местните хора.