Първият учебен звънец удари днес и в затворите. По закон два дни посещения на занятия се приравняват на три дни от присъдата.

На 35 години Петър Мартинов отново влиза в класната стая.

„Сега съм в 10 клас. Намираме се в Софийския затвор. Имах основно образование, всъщност 8 клас. Записах на училище и в момента си взимам дипломи както хората навън”, казва той пред БТВ.

Петър е категоричен – никъде в дипломата му няма да пише, че е учил в затвора. А без документ за образование шансът за работа навън намалява.

„Тук съм за средна телесна повреда. Присъдата ми е три години и 6 месеца”, допълва той. Десетокласникът ще излезе на свобода малко преди да завърши, но вече има план да продължи обучението си във вечерно училище. Така ще учи редом с дъщеря си, която е в трети клас. „Любимите ми предмети винаги са били математика, български, литература, история”, казва Мартинов.

Месеците изолация заради пандемията били трудни и за учители, и за ученици зад решетките. Неволята принудила преподавателите да пишат уроците на хартия. После ги раздавали на затворниците,за да учат в килиите. По същия начин провеждали и изпитите.

„Най-голямото предизвикателство, което ни се случи беше, че минавайки в дистанционна форма на обучение, ние няма как да използваме онлайн платформите”, коментира Ивелина Кръстева – директор на СУ „Св. Иван Рилски”. „Навън е онлайн училището, тук в затвора – с тестове. Всеки един ученик си получаваше теста за съответния урок, съответния изпит, попълвахме ги и така си получавахме оценките”, казва Петър Мартинов.

Най-голямото училище е в затвора в Стара Загора, където тази година има и най-много зрелостници. Заедно с Централния софийски затвор делят първо място и по брой ученици в осми клас. От правосъдното министерство са категорични – готови са за предизвикателствата на новата учебна година.

„Разбира се, дистанционно обучение – такова, каквото беше в другите училища, при нас е невъзможно да се реализира. Каквато и дистанционна форма да измислим – дори и най-гениалната – тя не може да замести нормалната присъствена система, където има пряк контакт с учителя. Това училище, което сме изкарали всички ние”, посочва проф. Николай Проданов – зам.-министър на правосъдието.