Oгромно историческо пано застрашава живота на туристите и живеещите в старата част на Велико Търново.

Паното се намира в единия край на Самоводската чаршия, по която ежедневно през по-голямата част от годината преминават стотици туристи. Правено е през 70-те години на ХХ век и е поствено върху мястото, където на 4 апри 1835 г. са обесени част от участниците във Велчовата завера срещу османската власт.

Отначало паното е било плътно прилепено към фасадата на една от къщите, за която е закрепено. През годините обаче под влиянието на различни фактори и атмосферни условия, между фасадата и паното се е образувала голяма фуга, която минава по цялата височина на сградата, пише Монитор.

Повечето от търновци упрекват местната община, че не полага грижи за да реши проблема. Оказва се обаче, че в случая общината е с вързани ръце, тъй като имота върху който е поставето паното днес е частен, а собствениците му не пускат ремонтния екип. Преди няколко години от общината са дали предписания на собствениците на къщата да направят ремонт, но те не са ги изпълнили.

Освен паното със сюжет от Велчовата завера, в старата част на Велико Търново има още четири сграфити пана. Те се намират на главната улица и миналата година изцяло бяха ремонтирани и обновени.