Близо стотина души се събраха в градинката пред "Кристал" в столицата днес. Събра ги датата 9 септември, която преди 75 години докарва на власт с държавен преврат под дулата на Червената армия правителството на Отечествения фронт.  Събралите се хора на различни възрастни и няколко професионални историци участваха в похода "Памет за утре", който премина пред  9 исторически сгради в столицата, разказващи за комунистическата власт - от бившия мавзолей и Партийния дом до църквата "Св. Неделя", взривена от бойна група на комунистите. 

Сред дошлите беше и френско-българският гражданин Алфред Фосколо, който е бивш политически затворник, осъден през 60-те години на миналия век. За него 9 септември е повратен момент в живота. Роден е в София през 1942 година. Майка му е българка, а баща му - французин. През 1949 г. заедно със семейството си се премества в Париж, където завършва право и българска филология. След 1958 г. посещава редовно България.

Арестуван е през 1968 г. и осъден е на 15г. затвор за разпространение на позиви, призоваващи приобщаването на България към Европа. Освободен е през 1971 г. През 80-те години на ХХ век подпомага от Франция гражданските организации в НРБ, борещи се за човешки права.

Вижте какво разказа той и някои от останалите участници в митинга пред Glas.bg