Окръжният съд в Плевен обяви решението си по делото за поп фолк версията на песента „Моя страна, моя България”, съобщиха от пресцентъра на съда. Делото бе иницирано от сина на Емил Димитров.

Според магистратите ответникът е нарушил авторското право като е преработил оригиналната песен и я е разпространил под името „Моя страна, моя Германия”, предаде Нова телевизия.

Извършителят е осъден да спре разпространението, да заплати обезщетение от 4000 лева за причинените неимуществени вреди и 1000 лева за имуществени.

Решението не е влязло в сила. То подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните, допълниха от съда в Плевен.

Случаят стана популярен през август миналата година, когато бе разпространена версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа. По делото се състояха две заседания. Пред журналисти преди второто заседание през март Галовски каза, че първоначалната му идея за създаване на неговата версия на песента е била „добронамерена", свързана с живота на българските емигранти, който не е лек.