Административен съд окончателно потвърди санкцията от 7 хиляди лева спрямо  собственикът на „Парадайс Гардън Резидънс” – Байрям Солак за незаконната сеч в парка зад хотел „Санкт Петербург”.  Решението на магистратите е окончателно и идва, след като Солак бе обжалвал постановлението на Районен съд.

Както TrafficNews съобщи още тогава, в края на ноември миналата година Районен съд санкционира „Парадайс Гардън Резидънс” с глоба в размер на 7 бона, за това че неправомерно са премахнати 12 дървета от терена зад хотел „Санкт Петербург”.

Припомняме, че в началото на март 2019 година, голяма част от храстите и дърветата бяха отрязани в дъно от собственикът на терена от 16 декара. Тази сеч предизвика недоволство у жителите в квартала, което прирастна във всекидневни протести. Хората се обединиха и сезираха всички компетентни институции. След проверки се оказа, че всъщност зеленото пространство е частна собственост, а именно на фирмата на Солак. Назначени бяха редица проверки от Общината и районната администрация, а казусът със спорния терен бе отнесен до две министерства и дори до самия премиер Бойко Борисов.

Нова власт - стари проблеми! Ще се застрои ли паркът зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив?Ще работим в опазване на парковете и местата за отдих, заяви кметът на район "Северен"

След многобройни сигнали от комитета по опазване на парка, на 12 април била направена проверка от служители на Пловдивски общински инспекторат. Инспекторите констатирали, че действително са били отрязани повече дървета от позволеното им. Преди самата сеч, фирмата е имала разрешение за подрязване на изгнили растения, но те били само 5 дървета. Оказало се, че работниците на терена премахнали 12 повече от позволеното.

Инспекторите съставили акт на стопанина на терена, а след време било изготвено и наказателното постановление. В графата за санкции била вписана сумата от 7 хиляди лева.

Постановлението веднага било атакувано в Районен съд от Солак, който определя наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно, но магистратите постановиха друго. Те потвърдиха наложената от инспекторите санкция.

Солав, представляван от адвокатите си, са обжалвали съдебния акт в по-горна инстанция – Административен съд. В молбата си те са посочили, че фирмата е глобена два пъти за едно и също нарушение, както и че мотивите на Районен съд са незаконосъобразни.

След заседание обаче, магистратите не уважиха щенията на „Парадайс Гардън Резидънс”, като в становището си са посочили, че не се касае за две наказания, а само за едно. Що се касае до присъдата на Районен съд, същата е правилна, взета от компетентен и безпристрастен орган.

„Оспореното съдебно решение е постановено при изяснена фактическа обстановка.  При наличието на безспорни доказателства по административното обвинение, подкрепено от събраните доказателства,  законосъобразно е наложено административно наказание за нарушение на текстове от Наредба за развитие, поддържане и опазване на зелената система на Община Пловдив. Като е достигнал до същите изводи, съдът обосновано и в съответствие с приложимия материален закон е преценил жалбата до него за неоснователна, а НП е потвърдил като законосъобразно. От изложеното става ясно, че районен съд-Пловдив е постановил правилен съдебен акт,който при липсата на касационни основания, водещи до неговата отмяна, следва да бъде оставен в сила”, са част от мотивите на Административен съд – Пловдив.

Решението е окончателно и не може да бъде отменяно или оспорвано.

И към този момент продължава съдебната сага, свързана с терена от близо 18 дка.

Опитаха да разбият спорната тоалетна в парка зад „Санкт Петербург”, полиция и общината поеха случаяСпоред жителите в района тези незаконни действия са в следствие на назначената четворна експертиза на съоръжението