С цветя и аплодисменти жителите на пливдския квартал „Кършияка“ посрещнаха омбудсмана Мая Манолова. Тя дойде лично парка зад хотел „Санкт Петербург“, за да застане до хората и да ги подкрепи в битката им за опазване на зелените площи.

Още преди седмица от Комитета по защита на парка са запознали Манолова и екипа й с казуса, предоставяйки всички лични документи.

Днес омбудсманът обяви, че след запознаване с документацията смело може да заяви, че наистина е имало опит да се промени предназначението на терена - от зелени площи да се пригоди за строителство.

"За 30 дни вие сте свършили повече работа отколкото десетки институции. Заставам плътни зад вас и вашата кауза, като до края на сагата ще следим, аз и моя екип, какво се случва тук в парка", категорична беше Манолова.

Тя съобщи още, че влизат в община Пловдив и започват проверки на всички налични документи – общоустройствен план и подробен устройствен план, по какъв начин са се изменяли в годините и кой е допуснал този опит за смяна на предназначението.

Втората проверка ще бъде отново в община Пловдив, както и в Министерството на отбраната – защо двата обекта, тоалетна и бункери, са заличени от кадастралната карта и защо община и държава не са си влезли в имотите.

Третата проверка ще бъде свързана с незаконната сеч на 67-те дървета – кой и защо е позволил тази сеч. Ако се установят нарушения, омбудсманът и екипът й ще сезират прокуратурата.

"Смятам, че общината и държавата трябва да направят всичко възможно, за да си защитят собствеността в този парк. Държавата, пред Министерство на отбраната, е собственик на подземно съоръжение. Общината също е съсобственик на този парк. Ако процедурата за окончателното одобряване на устройствения план каже, че това място ще бъде единствено и само зелена площ, това много съществено ще повлияе на цената, за която общината би си откупила този парк", отговори Манолова на въпроса на репортер на TrafficNews кой ще заплати за самия парк, ако се наложи да бъде откупен от общината.

В "Кършияка" днес се събраха около 200 души. Все още имаше хора, които полагаха подписите си в петицията за защита на парка, като дори Манолова се подписа лично.

По сценария на "Дупката" на Гергов в Кършияка? Ще платят ли пловдивчани схемата с паркаКой иска Община Пловдив да плати милиони за непродаваемия терен от 16 дка?