Пловдив вече има нова власт, но част от проблемите са наследство от предишното управление. В серия от текстове TrafficNews ще пропомни някои от тях и ще потърси коментар от новата управа на града за тяхното решаване, ако вече се начертали стъпките за тяхното решаване

Един от казусите, който предизвика широко обществено недоволство и редица протести, е теренът от 16 декара в район „Северен”. Темата „Паркът зад хотел Санкт Петербург” все още е с неясен край, тъй като делата в Административен съд все още са в ход.

Сагата започна през март тази година. В зеленото пространство нахлуха мъже с машини и орязаха над 60 дървета и храсти. Жителите в района въстанаха срещу масовата сеч и алармираха до всички институции.

Оказа се, че теренът между улиците  „Полк. Сава Муткуров" и „Полк. Дрангов" попада в активите на смесено дружество още през  2006 година.  Макар местните да смятат, че теренът е общински, а предназначението му е за парк,  имотът бе от първите апортни вноски в добре познатото дружество „Пълдин туринвест”, зад което стои Георги Гергов. Тогава смесеното дружество, чрез което бе взет и Международен панаир Пловдив, придоби имоти от 23 млн. лева с решение на Общинския съвет през 2006 година. За 4 години делът на Община Пловдив бе стопен от 75 % на 25 % чрез  вдигане на капитала.

След това имотът зад хотел „Санкт Петербург” попадна изцяло в частни ръце. В момента той е в активите на компанията „Парадайс гардън резиденс” с управител Байрям Солак. Дружеството, което е с капитал от 2 лева, е регистрирано в село Мулдава, Асеновградско.

Започнаха масови протести, след появата на инвестиционен план от страна на собствениците. Планът бе да се изгради голям паркинг, а към него жилищен комплекс. Сезирани бяха общинските институции, кметът на район „Северен” и този на град Пловдив. Жалби бяха входирани и до министерството на отбраната и министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Всеки ден, жителите на квартала бдяха над парка, а през почивните дни се организираха масови демонстрации. Сформиран бе комитет за „спасение на парка зад хотел Санкт Петербург”, чийто глас бе чут и от високите етажи.

Освен, че получиха среща с бившия кмет Иван Тотев, протестиращите бяха посетени от Областния управител и сегашен кмет Здравко Димитров. Визитата бе по повод намиращият се в средата на терена бункер, който според хората е под опеката на военните.

Здравко Димитров, придружен от екипа си и полиция, се впуснаха в дълбините на подземното съоръжение, за да разберат какво има вътре. След инспекцията, Димитров пое ангажимента, теренът да остане зелена площ.

 

Няма и месец, протестиращите бяха посетени от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Той заяви, че ще окаже пълно съдействие на пловдивчаните, като ще се направят всички необходими проверки за статута на имота, както и възможните варианти за опазването на зеленината. Не закъсня и отговорът от ведомството, според който на теренът съществува общинско съоръжение, което не бе вписано в кадастралната карта.

Казусът бе отнесен и до Министерството на отбраната. Ведомството трябваше да даде становище дали бункерът е военно съоръжение.

Община Пловдив също категорично застана зад жителите на Кършияка, като отхвърли и искане на собственика на терена – Байрям Солак да купи земята срещу 15 милиона.

От компанията дори бяха входирали инвестиционно намерение за изграждането на временен паркинг на част от парка, което обаче също бе отхвърлено от градските власти.

Отчаяните ходове на протестиращите стигнаха до там, че заплашиха със затваряне на булеварди и пътища, определяне на крайни срокове за отговори и дори скандирания в Общинския съвет.

Хората в района получиха обещание както от градските власти, така и от страна на премиера Бойко Борисов, че паркът ще остане зелена площ и няма да се застроява. На един от протестите се появи и Борисов, който увери протестиращите, че каквото и да се случи теренът зад хотел „Санкт Петербург“ ще остане зелена площ и парк. 

Бойко Борисов: Паркът в Кършияка ще остане зелен! Да забравят за застрояванеПремиерът беше посрещнат от над 300 пловдивчани

По време на един от протестите в парка, пристигна и  омбудсманът Мая Манолова, за да застане до хората и да ги подкрепи в битката им за опазване на зелените площи. Тя и екипът й получиха всички документи свързани с имота и бяха разпоредени три проверки. Такава на всички налични документи – общоустройствен план и подробен устройствен план, по какъв начин са се изменяли в годините и кой е допуснал този опит за смяна на предназначението.

Проверка в община Пловдив, както и в Министерството на отбраната – защо двата обекта, тоалетна и бункери, са заличени от кадастралната карта и защо община и държава не са си влезли в имотите. Третата проверка - кой и защо е позволил незаконната сеч. 

И Мая Манолова се включи в битката за опазването на парка в КършиякаУдарни проверки започват на терен в Пловдив

В крайна сметка най-приемливият вариант по казуса бе  собственикът на терена да получи от Община Пловдив равностоен терен, на който да реализира своите инвестиционни намерения. 

Община Пловдив ще търси нов терен за инвеститора на парка зад хотел "Санкт Петербург"Трите страни по казуса си стиснаха ръцете, а работна група ще търси варианти за съдбата на терена

От март до момента в Административен съд бяха входирани различни жалби от страна на Байрям Солак. Едното дело бе по повод отказа на кмета на район „Северен” да приеме инвестиционното намерение за временен паркинг.

В понеделник пък, на 18 ноември, се проведе поредно заседание по жалба на собственика на „Парадайс гардън резиденс” за изменение на ПУП-а.

И до днес теренът от 16 декара в район „Северен” е непокътнат. Лозунгите все още са там, гласящи „Да спасим парка”. Инициативният комитет, бранещ зелената площ и до днес следи казуса и присъстват на всяко дело или обществено обсъждане на казуса.

Дори след преговорите между трите страни – кмет, протестиращи и собственици, общинските предприятия нямаха достъп до терена, който за няколко месеца се превърна в джунгла. Треви, израстъци и неоформени храсти, вадеха очите на жителите на района.

Каква ще е съдбата на парка зависи от новата местна власт. Казусът все още не е сложен на масата на властимащите и не е ясно дали ще бъде осъществена сделката по замяна.

Наш репортер отнесе въпроса и до новия кмет на район „Северен” – Стоян Алексиев.

„Приоритетите ми бяха ясни – опазване на зелените площи, както в района, така и в целия град. Ще работим в опазване на парковете и местата за отдих. Запознат съм с казуса, не мога да кажа дали ще вземе страна, но за мен е важно опазването на зеленината”, заяви Алексиев.