Голям е рискът от пожари в 12 области в страната, между които е и област Пловдив. Индексът за пожароопасност в тях е екстремален, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН. Най-високата степен на опасност от пожари е в сила за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Плевен.

В тези райони е възможно възникването на бързо разпространяващи се, много силни и трудни за овладяване пожари. 

Същевременно от МВР съобщават, че пожарникари и доброволци продължават действията за погасяване на пожара засегнал сухи треви и храсти в землището на село Присаде и село Маточина, област  Хасково. На място работят 7 противопожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост с 30 служители на РДПБЗН-Хасково, 3 машини с висока проходимост на Държавното горско стопанство, доброволен отряд от Свиленград, модулно армейско формирование от поделението в Хасково с 34 войници.

Локализираният вчера пожар в сухи треви и храсти в село Сакарци, община Тополовград, се е възобновил през нощта, заради вятъра. На място гасенето днес ще продължат пожарникарите от Хасково, подпомагани от доброволен отряд от Тополовград, служители на горското стопанство и техника.

Създадена е организация в гасенето на пожара в смесена гора край в село Срем, също в община Тополовград, днес да се включи булдозер. На място работят 5 противопожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост с 20 служителя на РДПБЗН-Хасково, доброволен отряд  от Тополовград. В тяхна помощ днес ще се включи модулно формирование на армейското поделение в Хасково.

Локализиран е възникналият вчера по обед пожар в смесена гора в хасковското село Черничино. В погасяването участват 10 служители на РДПБЗН - Хасково, 4 специализирани автомобила, техника  от горското стопанство.