Пенсионерите с пенсии под прага на бедността 526 лева, ще получат добавки за Великден от 100 лева. Това решиха депутати, които гласуваха окончателно поправки в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата, които ще бъдат необходими са 59 млн. лева. Срещу подобно раздаване на пари се обявиха от ПП-ДБ.

"Ние няма да участваме в това състезание кой е по-щедър и хората, които искат да разделят българските пенсионери по най-светлите празници. Истината е, че това решение е несправедливо, Петстотин хиляди души ще получат по сто лева, а един милион и половина нищо, това е дискриминация", обясни Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Вашата политика е измамническа, измамническа както всичко останало, както телефонните измамници обещават, ти казват че имаш да вземеш нещо а след това те ограбват и вие по същгия начин. Не може да обвинявате който и да е тук, че е популист, защото основният човек, който е призован да бъде финансов и бюджетен разум беше популист. За първи път имахме финансов министър без бюджетни ценности, и вчера Николай Василев каза най прахосническият финансов министър който сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

По данни на НОИ, добавката ще получат почти една четвърт от българските пенсионери. Дебатите в пленарната зала днес продължиха почти два часа.

"Радваме се че се достигна до едно компромисно решение да има по 100 лева за пенсионерите под линията на бедност. Ние се радваме, че нашето предложение да се увеличат до 100 лева под линията на бедност беше прието, така че надявам да се приеме и в зала", каза Георги Георгиев от "Възраждане".

От ДПС обясниха, че предлагат добавките за най-бедните пенсионери, защото те са и най-нуждаещи се. Оттам допълниха, че биха подкрепили и предложение за добавки на всички пенсионери, но само при редовно правителство.

"Ние смятаме, че в условията на драстично следкризисно увеличение на цените, с последваща криза на покупателната способност, най-уязвими са тези с най-ниски доходи, второ по този начин възстановяваме традиционните великденски добавки за една част от българските пенсионери", обясни Севим Али от ДПС.

От "БСП за България" настояваха подкрепа да получат всички български пенсионери, а не само най-бедните. Основният аргумент, тези с пенсия с един лев повече не са по-богати.

"Мястото на този дебат беше при приемането на бюджета за 2024 още тогава от "БСП за България" настоявахме за такъв тип политика, но в бюджета не беше отделена сума, която да покрие великденски надбавки. Това което ние предлагаме по сто лева за пенсионери до 526 лева и по 50 лева за всички останали", каза Корнелия Нинова от "БСП за България".

От "Има такъв народ" разкритикуваха останалите партии.

"Ще подкрепим предложението, но ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група от гражданите на Република България - пенсионери за предизборни агитации. Дами и господа, само дето не казвате: гласувайте за нас", каза Цветан Предов от ИТН.