Общинският съветник от ГЕРБ Кресна Валентин Димиров и 36-годишният Антон Гръбчев от Петрич са двамата горските служители загинали в пожара между селата Петрово и Голешово днес.

Димитров и неговият колега от Петрич вероятно са се задушили от пожара, който бил низов, но заради вятъра се превърнал във върхов, дрехите им пламнали и било късно за спасяването им, независимо от неистовите усилия на колегите им да ги измъкнат, съобщава "Струма". Техни колеги са ги открили на път, който не е в периметъра на пожара.

Има и горски служител от Сандански, който е с тежки обгаряния на гърба и е транспортиран в болнично заведение, без опасност за живота.

Продължава гасенето на пожара, огънят е обхванал около 20 дка гора и храсти. Теренът е изключително сложен, духа и силен вятър.

Общините Петрич, Кресна и Сандански обявиха ден на траур утре за загиналите в пожара горски служители. Няма да се провеждат никакви обществени мероприятия и знамената ще бъдат свалени наполовина в тяхна памет. Траур ще обяви и община Сандански в знак на съпричастност и в памет на загиналите.

"Изразявам искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители, които при изпълнение на професионалните си задължения днес загубиха живота си при гасенето на пожара в землището на село Петрово. Страната продължава да се намира в сложна пожароопасна обстановка" - това написа във фейсбук държавният глава Румен Радев.
"Благодаря на всички пожарникари, военнослужещи, горски служители, доброволци, местни власти за самоотвержените им усилия в борбата с огнената стихия. Необходима е пълна мобилизация на всички отговорни институции за справяне с бедствието с основен акцент опазване на човешкия живот", допълни държавният глава.